Firmanı Ekle

Kış Lastiği Ve Özellikleri Nelerdir

  • 30.10.2021
  • 0

Bilindiği üzere zorlu hava koşullarında güvenli ve keyifli bir sürüş deneyimi yaşanması için kış lastikleri önemlidir. Peki bu kış lastikleri nasıl ve hangi hava koşullarında, hangi bölgelerde kullanılmalı, özellikleri nelerdir, yasal sorumlulukları nedir gibi sorulara gelin biraz değinelim. 
Öncelikle kış lastiği almanızın birden çok önemli gerekçesi, vardır. Bu lastiklerin yaz lastiklerinden ayıran bir farkı yaz lastiklerinin yapımında kullanılan malzemelerin 7 derecenin altındaki sıcaklıklarda sertleşme gösterdiği ve yola tutunma gücü zayıflamaktadır. Kış lastiklerinde bu durum değişmektedir ve özel profillere ilaveten üretiminde kullanılan Silica isimli madde de yumuşaklık özelliği kazandırır böylece 7 derecenin ve altındaki sıcaklıklarda bile yola daha güçlü tutunum sağlayarak sizlere güvenli bir sürüş hazırlamaktadır. Soğuk, kuru, asfalt, kar veya da buzlu hava şartları ve yol durumlarında bile yaz lastiklerine göre daha dayanıklı olmaktadırlar. 
Peki, bir lastiğin kış lastiği olup olmadığını nasıl anlayacağız? Cevap çok basittir. 

Yukarıda gördüğünüz bu işaret genel anlamda üretilen kış lastiklerinin hepsinde bulunmaktadır. RMA (Rubber Manufactures Association) ve ASTM şartlarını barındıran bu lastikler kış lastikleri diyebiliriz. 
Gelelim diğer sorumuza… M+S kış lastiği nedir?  Bu iki özellik (M+S) fren tutunma ve çekiş özelliklerinin arttırılmış şekilde üretimi yapılan kış lastik çeşitlerinde bulunmaktadır. RMA tanımlamasının yanı sıra ASTM’nin de test yöntemlerine göre çetin geçen kış şartlarının bir nevi temsilcileri olup örneğin kaygan bir yol da giderken çekiş kuvvet testinde referans lastiğin çekiş kuvvetinden tam olarak %10 ve daha fazla çekiş kuvveti sağlayan bu lastikler kış şartlarında kullanılan vazgeçilmez lastikler arasında yer almaktadır. Ayrıca yabancı ülkelerde öğreneğin Amerika’da isim olarak kullanılan ‘’Snow Tyre’’  diye tabir edilen kar lastiği aslında sadece telaffuzdan ötürü böyle bir anlam karmaşası yaşatmaktadır. Kar lastiği diye bir lastik türü bulunmamaktadır. 
Genellikle dört mevsim lastikler diye bilinen ve üzerinde yine M+S işareti bulunan (M: Mud, Çamur, S: Snow, Kar) bu lastikler zorlu yol şartlarında daha iyi sonuç almak için üretilmiş olsa da diğer saydığımız ek özelliklerinin olup olmadığı belirli değildir. Bu yüzden de lastik alımlarında özelliklerini iyice okumalı, farklılıklarını gözden geçirmeliyiz. Bu tür lastikler yol üstü ya da yol dışı gibi durumlarda arabanın sağlıklı gidebilmesi için 4x4 SUV araçların fabrikasyon çıkış hallerinde piyasaya sürülen ve kullanılması beklenen lastiklerdir. Peki akıllarda bir diğer düşüncede şu. Kar yağmıyorsa neden kış lastiğini takayım? Bu düşünce risk şartları açısından yanlıştır aslında. Çünkü kış lastiğinin risk yönetim şartları bir nevi kar zinciri kriz yönetim şarları ile eş değer niteliktedir. Yani kış vakti kar yağdığında ya da yağmadığında düşük sıcaklıklar olduğunda aracımızın yol durumuna tutunmasını arttırmaktadır ve aşırı buzlanma görülen yerlerde yahut da buzlanma olmadığı durumlarda aracımızın bu şartlara uyum sağlamasına yardımcı olmaktadır. Bir diğer dikkat edilecek husus ise kuru yollardan kaygan yollara kadar (köprüler viyadükler, siyah buz vb) şartları zorlayıcı durumlarda gidişi veya da duruşu sağlama olanağı vermektedir.  Yaz lastiklerinde ise durum bundan farklıdır. Aynı şartlar içerisinde ani zeminsel değişikliklerine uyum sağlama konusunda yetersiz kalacaktır ve yolda tutunmalar zor olacaktır. Kış lastiklerine göre yaz lastikleri daha erken zamanda ve sık zamanlarda karlı şartlarda kar zinciri takılmasına gerek duyulacaktır. Zincir takıldığında arabanın hızı yavaşlamakta ve kuru zeminde ise bu zincirler çıkarılmak durumundadır. Hal böyle olunca sürüş keyfinden tutun en önemlisi olan can güvenliği de tehlikeli bir hal alacaktır. 
Bahsettiğimiz bu kış lastikleri tek biri ya da ikisi için değil dört tekerin hepsine de takılmasına dikkat edilmelidir. Çünkü araçların en kısa vakitte ya da en yakın mesafede durma hareket etme kabiliyetine avantaj sağlamaktadır. Aracınızın iyi bir fren sistemi ya da performans açısından kararlılığını ve stabilitesini, aracın genel yaş ve motor performansını da düşündüğümüzde aslında önemi gerçekten dikkat çekmektedir. 
Gelelim diğer bir hususa… ABS/ASR/ ESP türü olan araçlarda kış lastiği takılmalı mı takılmamalı mı belirsizliğine. İlk olarak ABS fren için, ASR de çekiş güvenliğini arttırıcı etki sağlayan özellikler olduğunu bizlere söylese de diğer araçlara nazaran bizlere teknik özellik avantajı sağlasa da maalesef ki ABS/ASR fiziki kurallarını diğer bir deyiş işe tekerliğin yola tutunmasını, sürtünme kuvvetini değiştirememektedir, bu yüzden de kötü bir lastik ya da şartları farklı olan bir yerde yolculuk yaptığımızda buzda fren mesafesi kısalamaz ve kazanılmaz sonuç gerçekleşerek ya kazaya sebebiyet ya da arabayı zar zor durdurma gibi olaylar gerçekleşmektedir. EPS dediğimiz bir diğer teknik özellik ise bir aracın hareket esnasındaki sürücünün kendi istediği hareket çizgisinden çıkma eğilimine giren aracı, sürücümüzü istem dışı olarak frenler konusunda tek tek kullanıma götürecek bu sayede de aracın tekrar sürücünün istediği yol güzergahına girmesine olanak sağlayan bir eletronik özelliklerden biridir. Tüm bu bahsettiğimiz hususları düşündüğümüzde ve bu teknik özelliklerin bir arada uyumlu halde güvenli bir sürüş keyfi yaşatabilmesi için bütünleşmiş çalışması gerekli, bu yüzden de lastiklerin yol ile durumu çok önemlidir. 
Kış lastiği ve 4 Mevsim… Hayır çünkü; kış lastiklerinin test aşamasında görülmüştür ki yas lastiklerine göre fren parametresi daha uzun olmuştur. Bir örnekle açıklayalım bu durumu…
Yazın 100 km/h hız ile yapılan bir fren testi mesafesinde: Kış lastiği 41 m, yaz lastiği ise 38 m olarak sonuçlanmıştır. Hepimiz biliriz ki trafik şakaya gelinecek bir şey değildir ve gerektiğinde bu 3 m lik bir alan bile sizlerin can güvenliği için ne kadar önemlidir. Ya da sevdiklerimiz için… Maliyet açısından da bakıldığında yaz lastikleri kış lastiklerine göre daha ucuz ve ekonomik lakin ucuz ve ekonomik olduğu canınızın da aldığınız lastik fiyatı değerinde olmadığının bir göstergesidir. Her zamanki gibi Yazın yaz lastikleri, kışın da kış lastikleri kullanılmalı. 
Kış lastikleri Nasıl saklanmalı? Karanlık, kuru bir zeminde, serin bir oda şartında, sıcaklık değerinin 15-20 derece olduğu, radyatör gibi ısı yayıcı aletlerden en az mesafe 1 m olacak şekilde ve naylon bir torbaya sarılı şekilde muhafaza edilmelidir. Jant takılı ya da takılmadıysa saklama koşulları değişmektedir. Jantlı saklıyorsak eğer üst üste ve yatık bir pozisyonda saklanılmalı iken Jantsız saklama ise dikine olacak şekilde ve yan yana konulmalıdır. Deforme gibi olumsuzluklar yaşanmaması için de belli aralıklarda kontrol edilip döndürülmedir. 
Lastiği seçerken nelere dikkat edilmeli peki? Derhal maddeler halinde söyleyelim sizlere…
Araç üretici firmanın yetkilerinin önerdiği,
Eğer üretici firma sizlere bu konuda herhangi bir şey söylememişse seçilmesi gereken kış lastiğinin araç üzerindeki Standart Yaz Lastiği aynı özellikleri barındırması gerekmektedir. Ölçü: En boyutu (mm) / Profil (%) X Jant çapı ( inç), Yük sınıfı : Load Index, Hız sınıfı : Speed Index, gibi…
Yük sınıfının aynı olması 
Seçilen lastiğin üzerinde kış lastiği göstergesi ve özeliklerin belirtildiği kullanım klavuzu okunulmalı, 
Üretim yılının ve ayının kontrol edilmesi 
Garanti şartlarının öğrenilmesi, 
4x4x4 kuralına uygun olması,
Bu konuda iyi işler çıkaran firma ve üreticilerin lastik donanım özellikleri baz alınılmalı, 
gibi daha bir çok teknik özeliklere çok dikkat edilmelidir.

SEVDİKLERİNİZ VE SİZLER HER ŞEYDEN DAHA ÖNEMLİDİR. LÜTFEN TRAFİĞİ ŞAKAYA ALMAYINIZ, UZUN VE KEYİFLİ SÜRÜŞLER DİLEKLERİMİZLE…